Zayıflama Çayları Kullanmak Tehlikeli Midir? Vücuda Etkileri Nelerdir?

Paylaş
Zayıflama Çayları Kullanmak Tehlikeli Midir? Vücuda Etkileri Nelerdir?

Zayıflama çaylarını (detoks çayları da denir) veya “teatoksları” sosyal medyada mutlaka görmüşsünüzdür. 

Belki onları satan markaların sayfaları değil, ama en azından çaylar çünkü her biri milyonlarca takipçisi olan çok sayıda ünlü tarafından satılıyorlar. Çoğumuz bunların reklam olduğunu biliyoruz ama yine de işe yarayıp yaramadıklarını merak etmekten kendimizi alamıyoruz. 

İşte bu çaylar hakkında bilmeniz gerekenler:

Zayıflama çayları nasıl çalışır?

Nihayetinde, kilo verme çayları  doğal diüretiklerdir (yani daha fazla tuvalete gitmenizi sağlarlar) veya müshildirler (yani, bilirsiniz). Neyse ki, kilo verme çayları sinameki, aloe, karahindiba yaprağı, cehri, prunella, dulavratotu, cascara ve ravent kökü gibi doğal maddeler kullanır. Bu nedenle, ağır bağırsaklarınıza bir tekme atsalar bile, muhtemelen müshil haplarının patlamasıyla aynı etkiyi veya aynı derecede olmayacaktır. 

Bazı durumlarda, kilo verme çayları, atıştırmalıkların yerine geçtikleri için işe yarar. Öğleden sonra bir şeyler atıştırmaya alışkınsanız ve bunun yerine bu çaylardan birini tercih ediyorsanız, kalori açığı yaratmış olursunuz. İnsan vücudu karmaşık olsa ve kilo kaybı da olabilse de, bir kalori açığı oluşturmak (aldığınızdan daha fazla kalori yaktığınızda) genellikle bir miktar kilo kaybına yol açar.

Ancak burada, özellikle "zayıflama çayları" olarak pazarlanan ürünler ile muhtemelen kilo vermeyi de içerebilecek sağlık yararları olan çaylar arasında ayrım yapmak da önemlidir. Kilo kaybı için özel olarak satılan çaylar, vücudunuzdan su veya dışkıyı iterek vücut ağırlığını azaltan bu bitkileri kullanır. Bazı çaylar aslında biraz kilo vermenize veya biraz daha zayıf görünmenize yardımcı olabilir, ancak amaçları bu değildir. 

Kilo verdiren çayların zararları

Bir bardak çay size ne kadar zarar verebilir? Ne yazık ki, tahmin ettiğinizden çok daha fazlası olabilir. Zayıflama çaylarının potansiyel yan etkileri, hasarlı gastrointestinal fonksiyon, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini içerir.

Gastrointestinal işlevinize zarar verebilirler

Bu çayların bazılarında kullanılan doğal maddelerden biri olan sinameki, antrakinon içerdiğinden daha hafif hissetmenize yardımcı olabilir. Bu bileşiğin birden fazla türü vardır, ancak bunlar çoğunlukla müshil etkileriyle bilinir ( Chien, 2015 ). Bununla birlikte, özellikle sinamekiden türetilen bu bileşiklerin sürekli kullanımının sindiriminize zarar verebileceği yıllardır bilinmektedir. Sinamekiden elde edilen antrakinon bileşikleri, miyenterik nöronlara, miyenterik pleksustaki hücrelere zarar verebilir, bu hücreler mide-bağırsak sisteminiz için ana sinir kaynağıdır (Smith, 1968). Peristaltizmi kontrol eden bu sinir setidir. Zamanla, bu kas hareketi hasar nedeniyle zayıflayabilir.

Ne yazık ki, müshillere bağımlılık nadir değildir. Araştırmacılar, laksatifleri kötüye kullanan dört ana grup insan tipi olduğunu söylüyor: yeme bozukluğu olan kişiler; belirli spor dallarında kilo sınırlaması ile yarışan insanlar; kabız olduklarında onları alan ancak gereksiz yere kullanmaya devam eden orta yaşlı insanlar; ve bunları yapay olarak ishal gibi sağlık koşulları yaratmak için kullanan insanlar ( Roerig, 2010 ). Sadece ilk gruba baksanız bile, Yeme Bozukluğu Koalisyonu, bir yeme bozukluğundan muzdarip veya şu anda muzdarip olan 30 milyon Amerikalı olduğunu tahmin ediyor ( Eating Disorder Coalition, 2016 ). Araştırmalar, bu grubun %6 kadarının laksatifleri kötüye kullandığını gösteriyor, bu da sayının 1,8 milyon kişiye kadar çıkabileceği anlamına geliyor (Roerig, 2010).

Besin alımını engelleyebilirler

Burada suyu bir besin maddesi olarak sayıyoruz çünkü ona ihtiyacınız var. Laksatifler, çay formunda bile olsa, fazladan yeterince içerek telafi etmediğiniz sürece vücuttaki suyu tüketen ishale neden olabilir. İdrar söktürücüler vücudunuzun sudan kurtulmasını da sağladıkları için aynı etkiyi gösterebilirler. Ne yazık ki, bu dehidrasyon, sıvı dengesizliğini düzeltmek için vücudunuzun su tutmasına neden olarak potansiyel olarak şişkinlik ve ödemlere yol açabilir. Müshil kullanımı aynı zamanda yaşlı erişkinlerde yetersiz beslenme ile bağlantılıdır ve B12 seviyelerini düşürür. ( Sturtzel, 2009 ; Sturtzel, 2010 ).

Laksatifler elektrolit dengesini bozabilir

Şişkinlik ve ödem, laksatif kullanımıyla su ve elektrolit dengenizin bozulmasının yan etkilerinin sadece başlangıcıdır. Bu minerallerin dengesi bozulduğunda nefes darlığı, kafa karışıklığı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, ateş ve raller, akciğerlerde çıngırdama gibi bir sese sıklıkla rastlanır (Balcı, 2013). Elektrolitleriniz yeterince etkilenirse, sonuçlar dalgalanma gösterebilir ve böbrek ve kardiyovasküler sistemleriniz için sonuçlar doğurabilir (Roerig, 2010). Spesifik zayıflama çaylarının sıvı ve elektrolitler üzerindeki etkileri bilinmemekle birlikte, içinde müshil bulunan çayları düzenli olarak tüketirseniz kendinizi riske atıyor olabilirsiniz.

Zayıflama çaylarına daha güvenli, etkili alternatifler

Doğru ve fazla yememek, vücudunuzu hareket ettirmek, yeterli uyku almak ve stresi kontrol etmek, kilo vermenin ve sağlıklı bir kiloyu korumanın önemli parçalarıdır. Vücudumuz karmaşık olmasına rağmen, kilo vermek çoğunlukla kalori açığına bağlıdır. 

Daha doğal bir kilo verdirici arıyorsanız, alışveriş sepetinize ilk atacağınız Vitacoral Glucomannan® olmalıdır. 

İçerisinde bulunan %100 bitkisel etken maddelerin, Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki resmi kurumlarca onaylanmış ve etkisi kanıtlanmıştır.
Kilo kontrol ve zayıflama söz konusu olduğunda piyasada birçok etkisiz ürün bulunmaktadır. Vitacoral olarak biz, tüm
dünyada etkinliği kabul görmüş ve bilimsel araştırmalarla desteklenmiş Glucomannan, Garsiniya, Gimneya gibi %100 bitkisel ve özel etken maddelerden oluşan etkili bir kilo kontrolü ve zayıflama destek ürünü geliştirdik.

İştahınızı Kontrol Etmeye Yardımcı Olur.

Şekle girme söz konusu olduğunda tatlı krizlerinden kurtulmak her zaman ilk hedefiniz olmalıdır. Vitacoral Glucomannan® içerdiği klinik olarak kanıtlanmış diyet lifi Glucomannan ile midenizde doğal bir şişkinlik oluşturur ve atıştırma ihtiyacı duymaz, tok hissedersiniz..

Metabolizmayı Hızlandırmaya ve Yağ Yakımına Yardımcı Olur.

Metabolizmanız, vücudunuzun gün boyunca kalori yakma konusunda ne kadar iyi olduğunu kontrol eder.Eğer yavaş bir metabolizmadan muzdaripseniz, fazla kaloriler yağ olarak depolanır ve yakılmaz.
Vitacoral Glucomannan içerdiği Garsinya, Chromium Picolinate, Hesperidin ve Yeşil Kahve Çekirdeği Ekstraktı ile dünyada yağ yakımı ve metabolizma hızlanımı için en etkili doğal bileşenleri bir araya getirerek hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmanıza olanak sağlar.

Yorgunluk ve Halsizliğin Azaltılmasına Yardımcı olur.

Formda kalmaya çalışırken yoğun bir çalışma programı ve sosyal yaşamla uğraşıyorsanız, bunun zor olabileceğini inkar edemezsiniz. Vitacoral Glucomannan içerdiği Vanadyum, Gimneya ve Çin Tarçını sayesinde vücudun direncini arttırmaya ve dayanıklılık performansını arttırmaya yardımcı olur.

 

Hangi Kollajen Takviyesini Kullanmalısınız?  Kollajen Takviyelerini Karşılaştırın!

Hangi Kollajen Takviyesini Kullanmalısınız? Kollajen Takviyelerini Karşılaştırın!

Hangi Vitaminlerin Eksikliği Uykusuzluğa Sebep Olur?

Hangi Vitaminlerin Eksikliği Uykusuzluğa Sebep Olur?

Yorum Yaz

Yorumlar onaylandıktan sonra paylaşılmalıdır.

Empty content. Please select article to preview

Bu Ürünleri De Görmenizi İstedik.

Vitacoral'in En İyileri