C Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

Paylaş
C Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

C Vitamini Nedir? Vücuda Faydaları Nelerdir?

C Vitamini Nedir?

C Vitamini veya Askorbik Asit suda çözünebilen bir vitamindir. Bu sayede vücut dokularına iletilebilir ancak depolanması da zorlaşır. Vücut sağlığı için günlük diyetle veya takviyerle alınması gerekir. 

C Vitamini(Askorbik Asit), uzmanlara göre en güvenli ve etkili besin maddelerinden biridir. Soğuk algınlığının doğrudan çözümü olmasa da bağışıklık sistemi eksikliklerine, kardiyovasküler rahatsızlıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma sağlayabileceğine dair araştırmalar mevcuttur.

C Vitamini ısı ve ışığa uzun süre maruz kalırsa etkisini yitirebilir. Yiyecekleri yüksek ısıda veya uzun süre pişirmek vitaminlerin özelliklerini kaybetmesine neden olabilir. Suda çözünebildiğinden, yemeğin suyuna da geçebilir. Bu nedenle suyu tüketilmeyen yiyeceklerde besleyici özelliklerinden faydalanamamak mümkündür. Bu yüzden hızlı veya azami su kullanarak pişirmek vitaminlerin korunmasını sağlar. En taze halinde tüketilen yiyecekler maksimum C vitamini barındır.

C Vitamini Ne İşe Yarar?

C Vitamini, enfeksiyonların kontrol altına alınmasında, yara iyileşmelerinde önemli rol oynar ve aynı zamanda zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getiren önemli bir andioksidandır. Vücudun kolajen üretebilmesi için gereklidir, beyin ve sinir sistemi tarafından kullanılan bazı hormonların ve kimyasal ileticilerin üretimini sağlar.

Kronik Rahatsızlıklar

Bazı araştırmalar, C vitamininin kardiyovasküler rahatsızlıklara ve bazı kanser türlerine karşı etkili olduğunu gösterse de bunların kesinliği için yeterli araştırma yoktur. 

Yaşla Bağlantılı Görme Rahatsızlıkları

C vitamininin katarakt ve sarı nokta gibi göz hastalıklarına karşı da koruma sağladığı ile ilgili teoriler vardır. Araştırmalar bu yönde kesin bir bulgu bulamamış olsa da düzenli sebze ve meyve tüketiminin katarakt riskini azaltması yönünde ciddi kanıtlar mevcuttur.

Soğuk Algınlığı

Sıkça soğuk algınlığına karşı kullanılan C vitamininin etkisi hala kesin olarak bilinmemektedir. Büyük dozlarda alınan C vitamininin (günlük 500 mg veya daha fazla) soğuk algınlığını engellemediği ancak etkisini ve belirtilerini azaltabileceği yönünde araştırma sonuçları vardır. Soğuk algınlığı başında alınan multivitamin takviyesinin belirtileri azaltabileceği gözlemlenmiştir ancak büyük dozlarda alımının bir fark yaratacağına veya soğuk algınlığını engelleyeceğine dair kanıt mevcut değildir.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

  • Turunçgiller
  • Kırmızı Biber
  • Çilek
  • Domates
  • Brokoli, Brüksel Lahanası, Kabak, Karnabahar
  • Beyaz Patates

C Vitamini Eksikliği Belirtileri

Gelişmiş ülkelerde sıkça karşılaşılmasa da bir ay veya daha uzun süreyle günlük C vitamini tüketimi 10 mg'dan az olan bireylerde görülebilir. Eksikliğe sahip olabilecek risk grupları;

  • Yetersiz meyve veya sebze tüketen kişiler,
  • Sigara tüketen veya uzun süreli sigara dumanına maruz kalan kişiler,
  • Sıkça alkol veya uyuşturucu kullanan kişilerdir.

C Vitamini eksikliğinin en sık görülen belirtileri:

  • İskorbüt Hastalığı, kolajen kaybından dolayı bağlayıcı dokuların zayıflaması sonucu görülen bir hastalıktır, bazı belirtileri; saç kaybı, diş kaybı, yaraların geç iyileşmesidir.
  • Yorgunluk ve kırgınlık
  • Demir eksikliği anemisi
Beta Glukan Nedir? Ne İşe Yarar?

Beta Glukan Nedir? Ne İşe Yarar?

Demir Nedir? Ne İşe Yarar?

Demir Nedir? Ne İşe Yarar?

Yorum Yaz

Yorumlar onaylandıktan sonra paylaşılmalıdır.

Empty content. Please select article to preview

Bu Ürünleri De Görmenizi İstedik.

Vitacoral'in En İyileri