Multivitaminler Kilo Aldırır Mı?

Paylaş
Multivitaminler Kilo Aldırır Mı?

Multivitamin kullanmak sizi şişmanlatır mı? Kısaca hayır, ancak sağlığınız ve bağışıklığınız besin takviyeleri alıyorsanız, detaylar için okumaya devam edin...

Multivitaminler ve Metabolizmanız

Multivitamin alarak, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine sahip olmayı mümkün kılarsınız.

Multivitamin kullanmak,  günlük ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve minerallerin etkisi ile metabolizmanızı hızlandırarak kilo almak bir yana, kilo vermenize katkı sağlayabilir. Metabolizmanız vücudunuzun kilojulleri yakma hızını düzenler ve iyi işleyen bir metabolizma kilo kontrolü için önemlidir.

Bazı vitaminlerin eksikliği de iştahınızı arttırabilir ve dolayısıyla gıda alımını etkileyebilir. Örneğin, düşük B6 vitamini seviyeleri, beyindeki serotonin seviyelerinde bir azalma ile ilişkilidir ve bu da iştahın artmasına neden olabilir.

Öte yandan, genel yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınız kilo almanıza veya kilo verememenize sebep olabilir ancak bu durumun sorumlusu kullandığınız multivitaminler değildir.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için multivitamin alıyorsanız ve bununla birlikte yeteri kadar egzersiz yapmıyor, sıkı bir diyet uyguluyorsanız, kullandığınız multivitaminden ziyade genel yaşam tarzınız kilo alımının sebebi olabilir. 

Multivitaminler ve kilo alımı

British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, multivitaminler aslında erkeklerde ve kadınlarda kilo vermeye yardımcı olabilir.

Düzenli olarak vitamin ve besin takviyeleri tüketen erkekler, multivitamin almayan erkeklere kıyasla daha düşük vücut ağırlığı, yağ kütlesi ve vücut kitle indeksine sahip olduğu gözlemlendi.

Aynı çalışma sonucunda, karşı cinste benzer sonuçlara doğru bir eğilim olduğunu ve multivitamin alan kadınların da açlık seviyelerinin azaldığını buldu. Bir multivitamin ve mineral takviyesinin, bir plasebo grubuna kıyasla, kilo kaybından sonra kadınlarda iştah oranlarını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.

Araştırmacılara göre vitaminler ve mineraller gıda alımını kontrol eden insülin, leptin ve kortizol gibi açlık hormonlarının sentezinde rol oynuyor.

Yaşam tarzı etkileri

Bu çalışmanın sonuçları, kilolarını yöneten hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir ve aşağıdaki çıkarımları yapmak mümkündür:

    • Amacınız vücut yağını kaybetmek veya sağlıklı bir vücut yağı seviyesini korumaksa,  düzenli olarak multivitamin ve mineral takviyesi almak sonuç almanıza yardımcı olabilir.
    • Sebzeler, baklagiller, kepekli tahıllar, yağsız protein kaynakları ve meyveler açısından zengin, oldukça besleyici bir diyet yapmanızı öneririz. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlamak için sadece multivitaminlere güvenmeyin veya sağlıksız yiyecekler yemek için bir bahane olarak kullanmayın.
    • Multivitaminler, düzenli fiziksel aktivitenin yerini tutmaz. Egzersiz, kilo kontrol programının hayati bir bileşenidir
    • Zaten kilo verdiyseniz, multivitamin ve mineral takviyesi  iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da yeniden kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir.

Daha az stres, daha az kilo

Öyleyse kilo almaya neden olan multivitamin değilse nedir?

Çoğu araştırma, stresin büyük bir suçlu olduğuna işaret ediyor. Stres yaptığımız her defasında kortizol seviyelerimiz yükselir ve stres hormonu, stres faktörüyle baş etmemize yardımcı olmak için kan dolaşımındaki glikoz seviyesini yükseltir. 

Ne yazık ki, birçok insan kronik stresten muzdariptir, bu da kortizol seviyelerinin uzun süre yükseldiği anlamına gelir. 

Obezite Derneği Araştırma Dergisi'nde 2017'de yayınlanan yeni bir araştırma, yüksek stresli yaşam tarzlarının kilo alımına yol açtığını öne sürüyor. 

Çalışma, uzun süreli kortizol seviyelerinin bir göstergesi olan saçtaki kortizol seviyelerine bakarak, kronik stres ile aşırı kilo arasında pozitif bir korelasyon olduğunu buldu. 

İnsanlar stresli olduklarında yüksek enerjiye veya "rahat" yiyeceklere uzanma eğilimindedir, bu nedenle dikkatli olmak ve gerektiğinde nasıl stres atılacağını öğrenmek önemlidir. 

Meditasyon, yoga ve egzersiz yapmayı deneyin ve besin açısından zengin yiyeceklerle dolu bir diyet yaptığınızdan emin olun.

 

Vitacoral ile Sağlıklı Kalın.

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 6 Yiyecek

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 6 Yiyecek

Multivitaminlerimizde Neden Bitkisel Kapsül Kullanıyoruz?

Multivitaminlerimizde Neden Bitkisel Kapsül Kullanıyoruz?

Yorum Yaz

Yorumlar onaylandıktan sonra paylaşılmalıdır.

Empty content. Please select article to preview

Bu Ürünleri De Görmenizi İstedik.

Vitacoral'in En İyileri