GMP,HACCP... Neden Bu Sertifikaları Önemsiyoruz?

Paylaş
GMP,HACCP... Neden Bu Sertifikaları Önemsiyoruz?

Merhaba Vitacoral Ailesi,

Bugün sizlere kalite ve üretim sertifikalarından bahsetmek istiyoruz. İlk bakışta, anlamsız kısaltmalar gibi görünen bu sertifikalar aslında kullandığınız takviye edici gıdaların, güvenilir olduğunu kanıtlayan uluslararası denetim onaylarıdır. 

Bu sertifikaların ne işe yaradığını ve hangi denetimler sonucunda hak edildiğini bilmeniz, sizi daha bilinçli ve daha dikkatli bir tüketiciye dönüştürecektir.

Hazırsanız, başlıyoruz...

GMP: 

GMP (Good Manufacturing Practices) yani Türkçe anlamı ile İyi Üretim  Uygulamaları, ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.

GMP sertifikasının temel ilkeleri aşağıdaki gibidir:

  1. Kalite yönetimi
  2. Personel ve organizasyon
  3. Bina, donanım, ekipman ve materyaller
  4. Dokümantasyon
  5. Ham ürün girişi, ürün işleme, saklama ve dağıtım
  6. Kalite kontrol ve yeterlilik testleri
  7. Tüm işlemlerin onaylanması ve yetkilendirilme
  8. Şikayetler ve geri çağırma
  9. Hataların araştırılması, üretilen ürünlerin kullanım sonrası klinik takibi
  10. Örneklerin saklanması, sorunlu, iade edilen ürünlerin imha edilmesi
  11. İçsel ve dışsal denetim.

Neden GMP ?

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin üretiminde hijyenik koşulların sağlanması gerekir. Hijyenik koşulların sağlanması ve üretimin bu koşullarda yapılması GMP (Good Manufacturing Practices; İyi Üretim Teknikleri) uygulanması ile gerçekleşir.

GMP bir ürünün hammadde ve ambalaj malzemelerinden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar etkin ve güvenli olması için uyulması gereken kurallar bütünüdür. GMP'de amaç sıfır hata, hedef ise sürekli kalitenin sağlanmasıdır.

İnsan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin (gıda, ilaç , medikal cihazlar vs,) üretim şartları GMP kurallarını sağlamak zorundadır. Üretimin yapılabilmesi için GMP kurallarının sağlanması esastır.

Önemli Bilgi: Vitacoral ürünlerinin üretimi GMP sertifikalı tesislerde gerçekleştirilir ve Vitacoral ürünleri içerisinde bulunan tüm hammaddeler GMP sertifikalı üreticilerden tedarik edilir.

 

HACCP

HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points (Tr: "Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları") anlamına gelmektedir. Dünya çapında gıda endüstrisindeki birçok işletme bu sistemi de kullanmaktadır.

HACCP sistemi, üretilen gıdanın kalitesinin ve güvenliğinin sürdürülebilirliğinin sağlaması açısından önemlidir. Sistemde "tehlike" kelimesi ile gıdada oluşabilecek ve tüketicide hastalık yaratabilecek kimyasal, biyolojik ya da fiziksel her türlü ajan kastedilmektedir. Bu tehlikelerin önlenmesi için de gıdanın pişirilmesi gibi mikroorganizmaların üreyebileceği kritik noktalarda gıda kimyasal olarak kontrol edilmektedir.

HACCP Sisteminin 7 Prensibi aşağıdaki gibidir:

  1. Tehlike Analizini Yönetmek
  2. Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi
  3. Kritik Limitlerin Saptanması
  4. Kritik Kontrol Noktalarının İzlenmesi
  5. Düzeltici Eylemlerin Belirlenmesi
  6. Doğrulama
  7. Kayıt Tutulması

Önemli Bilgi: Vitacoral ürünlerinin üretimi HACCP sertifikalı tesislerde gerçekleştirilir ve Vitacoral ürünleri içerisinde bulunan tüm hammaddeler HACCP sertifikalı üreticilerden tedarik edilir.

Bu iki önemli üretim sertifikası ile birlikte, 

  • ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Standardı

sertifikaları da üretim tesislerimizde ve hammadde tedarikçilerimizde mevcuttur.

Kullanacağınız takviye edici gıdayı seçerken, kalitesi ve güvenliği uluslarası denetim sistemleri tarafından onaylanmış firmaların ürünlerini tercih etmeniz, sağlığınızı tehlikeye atmadan besin takviyeleri kullanmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı Günler Dileriz. 

Vitacoral Ürünlerinin Kalitesinden Nasıl Emin Oluyoruz?

Vitacoral Ürünlerinin Kalitesinden Nasıl Emin Oluyoruz?

Ramazan'da Zinde Kalmanızı Sağlayacak 5 İpucu

Ramazan'da Zinde Kalmanızı Sağlayacak 5 İpucu

Yorum Yaz

Yorumlar onaylandıktan sonra paylaşılmalıdır.

Empty content. Please select article to preview

Bu Ürünleri De Görmenizi İstedik.

Vitacoral'in En İyileri